Stress och dålig sömnkvalitét

Stress är en av de vanligaste orsakerna till både insomnia (svårt att somna) och dålig sömnkvalitén, Dålig sömnkvalitét innebär tex att man sover ytligt eller oroligt hela natten och kanske vaknar många gånger.

Stress är en av de vanligaste orsakerna till både insomnia (svårt att somna) och dålig sömnkvalitén, Dålig sömnkvalitét innebär tex att man sover ytligt eller oroligt hela natten och kanske vaknar många gånger. Ofta känner man sig mycket trött när man vaknar trots att man legat länge i sängen och sovit stora delar av natten. Att inte få den djupsömnen man behöver är något som på sikt kan leda till större problem eftersom alla sömnens stadier har stor inverkan på vår hälsa.

Människans olika sömnfaser

  • Insomning – gränslandet mellan vakenhet och sömn; man sover ytligt och vaknar lätt
  • Bassömn/normal sömn: man sover stabilt, blodtryck och puls går ner och musklerna slappnar av
  • Djupsömn: Den reparerande fasen när kroppen och hjärnan återhämtar sig mest. Detta är den viktigaste sömnfasen.
  • Drömsömn/ REM-sömn (rapid eyes movement) – Under denna fasen drömmer man mest och är mer lättväckt. REM-sömnen är extra viktig för att man ska må bra känslomässigt.

Stress och dålig sömn blir en ond spiral

När man sovit sämre blir man mer känslig för stress, vilket i sig kan ge upphov till ännu sämre sömn.. Därför är det viktigt att bryta stress-spiralen och ta hand om sin sömn. Adapt Antistress är ett naturligt rogivande kosttillskott som kan hjälpa till att sänka stressnivån såväl dagtid som kvällstid. För bättre sömn tar man 2-4 kapslar innan man går och lägger sig. Ashwagandhaextraktet SHW-2 i Adapt Antistress har studerats i studier på sömnkvalitén där man mätt sömnens faser med EEG. Jämfört med placebo visade sig SHW-2 öka sömnkvalitén för alla sömnens faser, särskilt djupsömn och REM-sömn samt total sömntid.

Sömntips

Har man mycket problem med sin sömn kan det vara bra att se över sina sömnrutiner och ”sömnhygien”. Här nedan följer ett antal tips att testa om man vill förbättra sin sömn

  • Lägg dig och stig upp ungefär samma tid varje dag
  • Varva ner ordentligt en stund innan du ska lägga dig:
  • Sänk belysningen hemma och titta inte på skärmar sista timmen innan du ska sova. Mörker gör att kroppen börjar frigöra melatonin vilket är vårt naturliga sömnhormon som gör dig sömnig.
  • Du kan införa en kvällsrutin du tycker om. Dricka en kopp örtte och läsa bok kan vara ett bra sätt att förbereda kroppen på att gå ner i varv.
  • Var lagom mätt när du ska sova. För mycket och för litet mat i magen gör det svårare att sova.
  • Vistas i dagsljus så mycket som möjligt mitt på dagen. Dagsljus stimulerar produktion av melatonin i kroppen, vilket sedan frigörs när det blir mörkt.

© Copyright. All rights reserved.
Integritetspolicy & Cookies