Ämnena som ger extra energi till kroppen

Via vår mat får vi i oss viktiga näringsämnen som behövs för att ge kroppen energi. Dels för att kroppen ska kunna ta hand om det grundläggande – hålla kroppen varm och hålla igång hjärtat som via blodcirkulationen förmedlar både syre och näring till hela kroppen – men också för att vi ska fungera i vardagen.

Det handlar om muskelarbete, men också mental ork för att vi ska kunna ta tag i våra dagliga uppgifter. Rent vetenskapligt har man kunnat konstatera att vissa ämnen har en extra god förmåga att stödja vårt energisystem. Det handlar om relativt små, men viktiga doser av ämnen som antingen direkt påverkar vår ork, eller hjälper kroppen att producera mer energi:

Rosenrot

En klassisk s k adaptogen, som bidrar både till vår fysiska och mentala prestationsförmåga. Den påverkar också vår kognitiva aktivitet, d v s vår förmåga att bibehålla koncentrationsförmågan och fokus på vår uppgift.

Rysk rot

Rysk rot bidrar till mer fysisk energi vid utmattning och trötthet och för att upprätthålla en hälsosam återhämtning.

Schisandra

Även schisandra är en adaptogen med förmågan att bidra till att återställa fysiskt och mentalt välbefinnade, t ex efter ett träningspass eller en extra hektisk dag på jobbet.

Ingefära

Ingefära är bra för den fysiska återhämtningen i musklerna, t ex om man har ett fysiskt jobb eller tränar regelbundet.

Pantotensyra

Pantotensyran har flera viktiga egenskaper för energisystemet. Dels bidrar det till normal energiomsättning, dels bidrar det till minskad trötthet och utmattning. Men pantotensyran bidrar också till mental prestationsförmåga och har en viktig roll för omsättningen av D-vitamin.

Vitamin E

Denna vitamin är egentligen en ”skyddsvitamin” då den skyddar cellerna från s k oxidativ stress. Oxidativ stress uppstår naturligt när syre förbrukas (jämför när en järnbit ute i trädgården ligger och rostar – det är en oxidationsprecess). Den oxidativa stressen ger upphov till en oönskad biprodukt - fria radikaler. Vitamin E är alltså ett skydd mot dessa fria radikaler.

B-vitaminer

Denna grupp av vitaminer är viktiga för energisystemet. T ex har vitamin B1 förmågan att hjälpa kroppen att omvandla maten till energi. Vitamin B2 fungerar parallellt med E-vitamin som ett skydd mot oxidativ stress. Vitamin B6 bidrar till normal energiomsättning och till bildning av röda blodkroppar. Det är dessa blodkroppar som syresätter kroppen och därmed skapar förutsättningar för både fysisk och mental ork. Man har sett ett direkt samband mellan vitamin B6 och minskad trötthet/utmattning

© Copyright. All rights reserved.
Integritetspolicy & Cookies